بالا
ورود به حساب کاربری
ثبت نام کنید
ارسال این مطلب برای دوستان

آشنایی با نعیم سلیمان اوغلو، هرکول جیبی وزنه‌برداری جهان؛ از فرار از بلغارستان و تغییر اجباری نام تا سه طلای متوالی…

نویسنده : خبرگزاری پارس فوتبال
تعداد نظرات کاربران : ۰ نظر
تاریخ انتشار : سه شنبه 28 اسفند 1403 | 13:36


طرفداری | نعیم سلیمان اوغلو (Naim Süleymanoğlu) زاده ۲۳ ژانویه ۱۹۶۷ در روستای پتیچار شهر کاردژالی بلغارستان است. پدر نعیم ۱۵۲ سانتی‌متر و مادرش، ۱۴۰ سانتی‌متر قد داشتند و از این رو، نعیم نیز به قدی در حدود ۱۴۷ سانتی‌متری رسید. پدر نعیم یک معدن‌چی بود و بدین ترتیب امرار معاش می‌کرد. او در ۱۰ سالگی به وزنه‌برداری علاقمند شد و پس از ثبت نام در یک مدرسه ورزشی شبانه‌روزی، این ورزش را جدی‌تر دنبال کرد. موفقیت ورزشی نعیم از سال ۱۹۸۲ و پیش از ۱۵ سالگی شروع شد. او قهرمان مسابقات زیر ۲۰ سال سائوپائولوی برزیل شد و نام خود را در وزنه‌برداری به گوش دوست‌داران این ورزش رساند.

قهرمانی جوانان جهان، این وزنه‌بردار را به تیم ملی وزنه‌برداری بلغارستان با هدایت ایوان آبادژیف رساند. او در کلاس وزنی ۵۶ کیلوگرم مسابقات قهرمانی اروپا در سال ۱۹۸۳، ۱۳۰ کیلوگرم را در یک‌ضرب و ۱۶۰ کیلوگرم را در دو ضرب مهار کرد تا با مجموع ۲۹۰ کیلوگرم، مدال نقره اروپا را تصاحب کند. مهار دو وزنه ۱۳۰ کیلو در یک‌ضرب و ۱۶۰ کیلو در دو ضرب، سلیمان اوغلو را به مدال نقره قهرمانی جهان در سال ۱۹۸۳ به میزبانی مسکو، رساند. از سال ۱۹۸۴ و بنابر سیاست «فرآیند احیا» در بلغارستان، این وزنه‌بردار مجبور به تغییر نام ترکی خود شد و با نام نائوم شالامانوف در مسابقات اروپا و جهان شرکت کرد. نعیم با نام جدیدش در مسابقات قهرمانی ۱۹۸۴ اروپا در ویتوریا، وزنه‌های ۱۳۰ و ۱۶۷.۵ کیلوگرمی را در یک‌ضرب و دو ضرب بالای سر برد تا با مجموع ۲۹۷.۵ کیلوگرم و بالابردن وزنه‌ای سه برابر وزن خود، تاریخ‌ساز شده و نخستین طلای مهم خود در رده سنی بزرگسالان را به دست آورد.

او به دلیل تحریم المپیک ۱۹۸۴ مسکو توسط بلغارستان، موفق به حضور در این آوردگاه نشد. مسابقات قهرمانی ۱۹۸۵ جهان در سودرتالی سوئد، مهار وزنه‌های ۱۴۳ و ۱۸۰ کیلوگرم و مدال طلای جهان در کلاس وزنی ۶۰ کیلوگرم را برای سلیمان اوغلو یا شالامانوف به همراه داشت. مهار مجموع وزنه‌های ۳۱۲.۵ و ۳۳۲.۵ کیلوگرم در مسابقات قهرمانی اروپا در سال‌های ۱۹۸۵ و ۱۹۸۶، این وزنه‌بردار را به دو طلای اروپایی دیگر رساند. مسابقات قهرمانی جهان در سال ۱۹۸۶ به میزبانی صوفیه بلغارستان برگزار می‌شد و نعیم در این مسابقات، ۱۴۷.۵ کیلوگرم را در یک‌ضرب و ۱۸۸ کیلوگرم را در دو ضرب مهار کرد تا با مجموع ۳۳۵ کیلوگرم، دومین طلای جهانی خود را به دست آورد. از جمله افتخارات این وزنه‌بردار به همراه بلغارستان، دو طلا و یک نقره در قهرمانی جهان، سه طلا و یک نقره در قهرمانی اروپا، سه طلای جام جهانی IWF و یک طلای مسابقات جام دوستی ۱۹۸۴ بود. او در سال ۱۹۸۴، عنوان برترین ورزشکار سال بلغارستان را دریافت کرده بود.

او پس از حضور در جام جهانی IWF سال ۱۹۸۶ که در شهر ملبورن استرالیا برگزار می‌شد و با مدال طلای این وزنه‌بردار همراه بود، از اردوی تیم ملی بلغارستان فرار کرد تا بتواند به ترکیه پناهنده شود. سلیمان اوغلو با ارتباط کدگذاری‌شده با مسئولان ورزشی ترکیه توانست از طریق استرالیا به ترکیه کوچ کند و از این پس زیر پرچم این کشور در مسابقات مختلف حضور یابد. بلغارها به دلیل فرار وزنه‌بردارشان از ترکیه غرامتی در حدود ۱.۲ میلیون دلار را دریافت کردند. نخستین تجربه سلیمان اوغلو زیر پرچم ترکیه در دسته ۶۰ کیلوگرم المپیک ۱۹۸۸ سئول رقم خورد. او در حرکت نخست خود، ۱۴۵ کیلوگرم را بالای سر برد و سپس در حرکات بعدی ۱۵۰.۵ و ۱۵۲.۵ کیلوگرم را بالای سر برد تا رتبه نخست حرکت یک‌ضرب را به نام خود ثبت کند. سلیمان اوغلو در دو ضرب، ۱۷۵، ۱۸۸.۵ و ۱۹۰ کیلوگرم را بالای سر برد تا با مجموع ۳۴۲.۵ کیلوگرم، طلای المپیک را تصاحب کرده و بر شش رکورد جهانی و ۹ رکورد المپیک غلبه کند.  بالابردن وزنه ۱۹۰ کیلوگرمی که بیش از سه برابر وزن این وزنه‌بردار بود، او را با احتساب ضریب سینکلر به مسلط‌ترین وزنه‌بردار تاریخ المپیک تبدیل کرد. او در ادامه ماجراجویی‌های ورزشی خود در سال ۱۹۸۸، طلای مسابقات قهرمانی اروپا در کاردیف را به سیاهه افتخاراتش افزود.

مهار مجموع ۳۱۷.۵ کیلوگرم در آتن و ۳۱۰ کیلوگرم در دوناشینگن آلمان، دو طلای دیگر را به کارنامه این وزنه‌بردار اضافه کرد. قهرمانی مسابقات اروپایی ۱۹۸۹ آتن، از دیگر تجربیات نعیم، پیش از شروع المپیک ۱۹۹۲ بود. او در دسته ۶۰ کیلوگرم المپیک ۱۹۹۲ بارسلون، وزنه ۱۴۲.۵ کیلوگرم را در یک‌ضرب و ۱۷۰ و ۱۷۷.۵ کیلوگرم را در دو ضرب بالای سر برد تا با مجموع ۳۲۰ کیلوگرم، دومین طلای متوالی خود در المپیک را به دست آورد. سلیمان اوغلو از بارسلون تا المپیک بعدی خود، دو طلا و یک نقره در مسابقات قهرمانی اروپا و سه طلا در مسابقات قهرمانی جهان را به کارنامه خود اضافه کرد. سه طلای جهانی این وزنه‌بردار با مهار مجموع ۳۲۲.۵، ۳۳۰ و ۳۲۷.۵ کیلوگرم به دست آمد. المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا، سومین دوره حضور نعیم در المپیک بود. او در حرکت نخست و سوم یک‌ضرب خود، وزنه‌های ۱۴۵ و ۱۴۷.۵ کیلوگرم را پس از مهار ناموفق در حرکت دوم خودش، بالای سر برد. بالا بردن وزنه‌های ۱۸۰، ۱۸۵ و ۱۸۷.۵ کیلوگرم در دو ضرب، نام سلیمان اوغلو را در وزنه‌برداری جاودانه کرد. او پس از کسب سومین طلای المپیک خود به یکی از بزرگان تاریخ وزنه‌برداری جهان تبدیل شد. پس از آتلانتا، این وزنه‌بردار نتوانست سلطه خود در جهان را ادامه دهد تا تجربیات بعدی او به برنز قهرمانی اروپای ۲۰۰۰ در شهر صوفیه و مصدومیت در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی، پس از ناموفقیت در مهار وزنه ۱۴۵ کیلوگرمی خلاصه شود.

سلیمان اوغلو در سال ۱۹۹۲ توسط کمیسیون بین‌المللی وزنه‌برداری به عنوان بهترین ورزشکار جهان انتخاب شد. عکس او در سال ۱۹۸۸ روی جلد مجله تایم انگلستان رفت تا افتخار دیگری در کارنامه‌اش ثبت شود. او تنها ورزشکاریست که در المپیک به غیر از ورزش کشتی برای کشور ترکیه مدال طلای المپیک را به ارمغان آورده است. درخشش این مرد ۱۴۷ سانتی‌متری در وزنه‌برداری جهان، باعث شده بود تا او با لقب «هرکول جیبی» در میان ورزش‌دوستان شناخته شود. سیروز کبدی نعیم که از سال ۲۰۰۹ گریبان او را گرفته بود، در سال ۲۰۱۷، این وزنه‌بردار را مجبور به بستری‌شدن مجدد در بیمارستان و پیوند کبد کرد. پس از دریافت کبد، خونریزی و اِدِم مغزی باعث شد تا سلیمان اوغلو مجبور به عمل جراحی مغز شود. او پس از جراحی، در تاریخ ۱۸ نوامبر ۲۰۱۷ و در سن ۵۰ سالگی، دار فانی را وداع گفت. او در آرامستان شهدای ادیرنکاپی آرمیده است. پس از مرگ سلیمان اوغلو، زنی به نام سکای موری از کشور ژاپن، ادعا کرد که فرزند اوست. پس از باز شدن پرونده‌ای در دادگاه به همراه آزمایش DNA پس از کالبدشکافی، ادعای زن ژاپنی مورد تایید قرار گرفت. سلیمان اوغلو پیش از مرگ، سه فرزند دختر از زن ترک خود داشت. در سال ۲۰۱۹، فیلمی با عنوان «هرکول جیبی»، بر اساس زندگی این وزنه‌بردار ساخته شد.

از سری خاطرات ورزشی

فیل تیلور، دارنده ۸۳ قهرمانی در مسابقات دارت جهان؛ مردی با لقب قدرت

آندریاس کالینگ، ثور دنیای بدن‌سازی؛ از قهرمانی کشتی جوانان سوئد تا قهرمانی مسابقات بدن‌سازی در ۶۴ سالگی

ادوارد قواق، رمبوی لبنانی مستر المپیا؛ از تسلط به پنج زبان زنده جهان تا فوت در چین

دسته بندی ها : طرفداری

کافه مدیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *