بالا
ورود به حساب کاربری
ثبت نام کنید
ارسال این مطلب برای دوستان

وضعیت صنعت خودرو قابل قبول نیست/ فاطمی امین: با دست خودمان قیمت‌ها را به نرخ ارز وابسته کردیم

منبع : خبرگزاری تسنیم
تعداد نظرات کاربران : 0 نظر
تاریخ انتشار : شنبه ۴ تیر ۱۴۰۱ | ۱۳:۵۶
– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سید رضا فاطمی امین امروز در نشست خبری که به‌بهانه دهه تولید و تجارت برگزار شده است با بیان اینکه وزارت صمت 25 درصد از اقتصاد کشور را در اختیار دارد، گفت: در حوزه سرمایه‌گذاری با یک عدم توازن در طول زنجیره‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله فولاد، برق و خودرو مواجه هستیم، این ناترازی در استان‌ها هم وجود دارد؛ به این معنا که در یک شهر فرصت شغلی وجود دارد اما نیروی انسانی نیست و یا به‌عکس.

وی با بیان اینکه این ناترازی در سود صنایع مختلف نیز وجود دارد، افزود: در واقع سرمایه‌گذاری و وقت گذاشته‌ایم اما معماری و سازه را درست انجام نداده‌ایم.

وزیر صمت اضافه کرد: برای مدیریت باید سازوکارها را تغییر دهیم زیرا کار کردن با این سازوکار یعنی ادامه وضع موجود. مهم‌ترین رسالت ما در این دوره رفتن به‌سمت سازوکارهای نوین است که این امکان را فراهم کند که ظرفیت‌ها بهینه و بهتر مورد استفاده قرار گیرند.

 

 

با دست خودمان قیمت‌ها را به نرخ ارز وابسته کردیم

وی نرخ ارز را یکی از مصادیق ناترازی عنوان کرد و گفت: با دست خودمان قیمت‌ها را به نرخ ارز وابسته کردیم. اثر نخست اثر واردات مواد اولیه، اثر دوم اثر انتظاری تورم است و اثر سوم نیز برخی از کالاها مثل پتروشیمی‌ها طبق قوانین خودمان به نرخ ارز وابسته هستند؛ به‌عنوان نمونه بین اوکراین و روسیه جنگ می‌شود نرخ جهانی پتروشیمی بالا می‌رود در ایران نیز به همان تناسب افزایش قیمت را می‌بینیم.

فاطمی امین با اشاره به تغییر وضعیت تأمین مالی، تصریح کرد: 4 هزار میلیارد تومان در بخش تأمین مالی زنجیره‌ای هزینه شد و 20 درصد تأمین مالی امسال از این طریق انجام خواهد شد.

وی گفت: سال گذشته 500 میلیون تن از معادن برداشت داشتیم اما 4.5 میلیون تن این ماده خام صادر شد که دستاورد خوبی است. در حوزه اکتشاف یک پروژه شناسایی ذخایر شروع شد که در گام نخست خراسان جنوبی منابع بسیار خوبی کشف شد، تا یک ماه آتی جزئیات دقیق‌تر اعلام می‌شود.

وزیر صمت در خصوص‌ صنعت خودروسازی، ابراز کرد: وضعیت صنعت خودرو قابل قبول نیست اما روند قابل قبول است؛ سال گذشته 143 هزار خودروی ناقص کف پارکینگ بود اما در 3 ماه امسال به 42 هزار دستگاه رسیده است که نشان از کاهش 70درصدی دارد. در این مدت 246 هزار دستگاه تحویل شد و در مدت مشابه پارسال نزدیک به 180 هزار دستگاه تحویل شده بود، همچنین عبور مستقیم خودرو 95 تا 100 درصد شده، تولید روزانه خودروسازان نیز پایدار شده است.

رشد 40درصدی صادرات در بهار امسال

فاطمی امین اضافه کرد: در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40 درصد صادرات کشور افزایش یافته است و تراز تجاری به‌اندازه 600 میلیون دلار مثبت است، البته در سال 1400 نسبت به سال 99  نیز 40 درصد رشد صادرات به ثبت رسیده بود.

وزیر تصریح کرد: از حدود 48 میلیارد دلار صادرات انجام‌شده در سال گذشته، بین 7 تا 8 میلیارد دلار فولاد خام اعلام شده است، اما امسال در نظر داریم ترکیب صادرات به‌خصوص به‌سمت کالاهای دانش‌بنیان تغییر کند.

وی گفت: یکی از برنامه‌ها اتصال هر استان ایران به استانی در دیگر کشورها است، به‌طور نمونه استان اصفهان به سن‌پترزبورگ روسیه متصل خواهد شد.

تدوین ترازنامه ذخایر معدنی برای نخستین بار

فاطمی امین در ادامه این نشست خبری گفت: امسال تدوین ترازنامه ذخایر معدنی برای نخستین بار در دستور کار است که مشخص‌کننده میزان اکتشافات، میزان بهره‌برداری از منابع معدنی و در مجموع شفاف‌کننده ذخایر معدنی است.

وی همچنین از واگذاری بخشی از معادن کشور به عموم مردم خبر داد که برای نخستین بار در معدن “جانجا”ی استان سیستان و بلوچستان در سال گذشته اجرایی شد.

ما سامانه جدید قرعه‌کشی ایجاد نکردیم بلکه به‌دلیل شائبه و تخلفات زیاد قرعه‌کشی را متمرکز کردیم

وزیر صمت گفت: اصلاح ساختار سخت است؛ زیرا در شرایط ناپایدار هستیم و می‌خواهیم اصلاح ساختار را انجام دهیم. 5 سال متوالی تورم بالای 30 درصد داریم؛ از سویی دیگر برای فهماندن سازوکار جدید نیاز به زمان و انرژی است و همچنین تغییر سازوکارها منافع عده‌ای را به خطر می‌اندازد و این افراد سنگ‌اندازی می‌کنند.

فاطمی امین به ایجاد نقشه راه در صنعت خودرو اشاره کرد و افزود: اولین کار این است که در صنعت خودرو به یک ثبات برسیم که هم‌اکنون به آن رسیده‌ایم الآن سایپا روزانه 1800 دستگاه خودرو و ایران‌خودرو نیز 2600 دستگاه خودرو در روز تولید می‌کنند و این روند تولید ادامه دارد.

وی گفت: یکی از کارهای دیگر ما در حوزه خودرو تغییر پلت‌فرم‌ها است ما بن‌سازه‌های خوبی نداریم اما به‌دنبال آن هستیم در این موضوع تغییراتی ایجاد کنیم امسال علاوه بر اینکه کیفیت خودرو افزایش می‌یابد تولید بن‌سازه‌ها نیز 4 برابر افزایش خواهد یافت.

وی در مورد قرعه‌کشی خودرو نیز تصریح کرد: ما سامانه جدید قرعه‌کشی ایجاد نکردیم بلکه به‌دلیل شائبه و تخلفات زیادی که قبلاً بود، قرعه‌کشی را متمرکز کردیم و اطلاعات ثبت‌نام‌کنندگان از شماره موبایل و… کامل بررسی می‌شود و نظارت بر فرایند قرعه‌کشی افزایش می‌یابد.

وی در خصوص تغییر سازوکارها، به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: رویکرد حکمرانی درست انتخاب شود به مسیر درستی می‌رویم، اکثر برنامه‌ها اگرچه راهبردی بودند اما چون بر اساس حکمرانی نبودند موفقیتی نداشتند. تصور ما از حکمرانی درست انجام 4 کار شامل اولویت‌گذاری، تنظیم‌گری، تسهیل‌گری و نظارت می‌شود.

317 بخشنامه متناقض معدنی/ در تنظیم‌گری مشکل داریم

وی اضافه کرد: در تنظیم‌گری مشکل داریم؛ به‌عنوان مثال 317 بخشنامه در حوزه معدن داریم که به‌قدری متناقض و متعدد هستند که مسئولان معدنی نیز نمی‌دانند چه‌کار کنند، و در حال قاعده‌گذاری این بخش هستیم.

وی در مورد زمان انجام واردات خودرو، تصریح کرد: از زمانی که آئین‌نامه واردات خودرو ابلاغ شود طی 2 ماه بعد از ابلاغ آئین‌نامه واردات انجام می‌شود.

مخالفتی با عرضه خودرو در بورس کالا نداریم

وزیر صمت در مورد عرضه خودرو در بورس کالا، با بیان اینکه در هیچ جای دنیا خودرو در بورس عرضه نمی‌شود، گفت: ما مخالفتی با عرضه خودرو در بورس کالا نداریم. دو ماه قبل از عرضه در بورس، با بورس کالا مکاتبه کردیم که “الآن وقتش نیست”، زیرا رانت زیادی را جا‌به‌جا می‌کرد و کسانی که رانت داشتند سنگ‌اندازی زیادی کردند.

وی با ابراز اینکه “حاکمیت را از صنعت خودرو جدا کرده‌ایم”، ادامه داد: صنعت خودرو متولی زیاد دارد و همه صحبت و دخالت می‌کنند و می‌خواهند از این طریق کسب شهرت کنند اما پاسخگو فقط من هستم.

به‌هیچ‌وجه در بازار کالاهای اساسی ورود نمی‌کنیم و صفر تا صد به‌عهده وزارت جهاد کشاورزی است

فاطمی امین در خصوص درج قیمت تولیدکننده، گفت: تاکنون روی 22 هزار کالا درج شده است که این کار از سود نامتعارف و تخفیف‌های نادرست جلوگیری کرد.

وزیر صمت در مورد ممنوعیت واردات کالاها، گفت: 2300 قلم کالا ممنوعیت واردات دارند که خواهان لغو ممنوعیت 5 قلم هستیم که یکی از آنها خودرو است.

فاطمی امین در مورد قیمت کالاها گفت: دو ارز 4200تومانی حذف شد یکی مربوط به کالاهای خوراکی مثل روغن بود اما دیگری در نرخ مبنای محاسبه تعرفه واردات بود که از 4200 به ای‌تی‌اس تغییر کرد که افزایش قیمت را به‌دنبال داشت.

وزیر صمت در مورد بازار کالاهای اساسی افزود: ما به هیچ وجه در این بازار ورود نمی‌کنیم و صفر تا صد این حوزه به‌عهده وزارت جهاد کشاورزی است.

 وی در خصوص بازرسی از بازار هم گفت: ما به‌دنبال تغییر رویه‌های بازرسی هستیم. در زمان حاضر از زمان اعلام شکایت و برخورد فاصله طولانی است، بنابراین تصمیم داریم در رویه جدید که از یک ماه پیش شروع شده است، برگه‌های نظارت مردمی روی مغازه‌ها نصب می‌شود که بارکد بنگاه درج شده و با یک موبایل می‌توان شکایت را مطرح کرد که کار نظارت را ساده می‌کند، همچنین سامانه 124 کامل اصلاح شد و تمام تماس‌ها ضبط می‌شود. البته زمان رسیدن مأمور بازرس مثل آتش‌نشانی فوری نیست بلکه از یک تا سه روز مراجعه مأمور صورت می‌گیرد.

وی در مورد خودروهایی وارداتی که در گمرک دپو شده است، گفت: تعدادی خودرو بدون ثبت سفارش از سال گذشته در گمرکات وجود دارد که ما هیچ برنامه‌ای برای واردات این خودروها نداریم.

وزیر صمت افزود: زمانی خودرو امکان ترخیص از گمرکات دارد که ثبت سفارش شود بنابراین اگر مدتی از زمان نگهداری این خودروها در گمرکات بگذرد این خودروها به املاک تملیکی می‌رود و ما نیز هیچ برنامه‌ای برای واردات آنها نداریم زیرا همانطور که گفته شده قیودی برای واردات خودرو در نظر گرفته شده مبنی بر اینکه واردات خودرو همراه با انتقال تکنولوژی آنها باشد.

 فاطمی امین در مورد همکاری با کشور عمان، اظهار کرد: یک شرکت ایرانی لوازم خانگی به دنبال طرف عمانی است تا در عمان تولید مشترک داشته باشند. طبق قوانین عمان اگر 49 درصد سهام برای شرکت عمانی باشد وام 20 ساله دریافت می‌کند. بنابراین قطعات و تکنولوژی از ایران و زیرساخت از عمان تأمین خواهد شد.

تعرفه واردات خودرو کاهش می یابد؟

وزیر صمت در مورد تعرفه واردات خودرو، گفت: برای خودروهای اقتصادی تعرفه پایینی در نظر گرفتیم که هزینه‌ها به مردم تحمیل نشود تا عرضه و تقاضا به هم نزدیک شود و هم خودروی ارزانی تأمین شود.

به گفته وی، هنوز مشخص نیست خودرو از کدام کشورها وارد شود و این موضوع وابسته به بخش خصوصی است. اما شرط واردات این است که حتماً خدمات پس از فروش داشته باشد، منجر به انتقال فناوری شود.

وی در مورد اینکه کدام نهاد مسئول قیمت گذاری کالاهاست، افزود: سازمان حمایت چند وظیفه دارد که یکی از این وظایف ارزیابی و تجزیه و تحلیل قیمت هاست که هنوز هم این وظیفه بر عهده سازمان حمایت است. اما در کشور مراجع مختلف قیمت گذاری داریم مثلاً وزارت جهاد یا سازمان مقررات رادیویی علی رأس می‌توانند قیمت‌ها را تعیین کنند. بنابراین برای ایجاد یک هماهنگی مقرر شد تمام مراجع قیمت گذاری با ستاد تنظیم بازار برای تعیین قیمت هماهنگ باشند.

انتهای پیام/+

دسته بندی ها : خبرگزاری تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *